Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εορτάζουμε και τιμούμε το έπος του 1940 όχι μόνο με εξωτερικές εκδηλώσεις αλλά και με μια αδιάκοπη ενδόμυχη περισυλλογή.

Για να μας βοηθάει να μένουμε πάντα, αυτό που αποτελεί τον πρώτο λόγο της ύπαρξής μας, Έλληνες, όπως έλεγε ο Πλήθων «Έλληνες εσμέν».

Και είναι πάντοτε το νόημα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου επίκαιρο και διαχρονικό. Η γνήσια γνώση της Ιστορίας, περισσότερο απ’ όλα, προσφέρει τα πιο πολλά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να ξεφύγουμε από το ζόφο και τη παρακμή που σήμερα μας περιβάλλει και να χαράζουμε την ορθή πορεία για τα άδυτα του μέλλοντός μας.


1. Τότε


Κινδύνευε ο Λαός, κινδύνευε η ψυχή της Ελλάδας και η ίδια η Ελλάδα.


Τώρα


Κινδυνεύει ο Λαός, κινδυνεύει η ψυχή της Ελλάδας και η ίδια η Ελλάδα.


2. Τότε


Ο Ελληνικός λαός είχε να αντιπαλέψει με το μύθο του φασισμού και την τρομοκρατία, με την επιβολή του ανεπιθύμητου, του καταστρεπτικού και της πενιχρής κοσμοθεωρίας του.


Τώρα


Ο Ελληνικός Λαός έχει να αντιπαλέψει με το μύθο και την τρομοκρατία των Αγορών, με την επιβολή και πλήρη έλεγχο της πατρίδας μας.


3. Τότε


Η ηθική της πολεμικής πολιτικής απέδωσε καρπούς στους αμέτρητους νεκρούς των μαχών και των πολέμων και στις καταστροφές.


Τώρα


Η νέα τάξη πραγμάτων, η οικονομική πραγματικότητα εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά, διαλύει οικογένειες, αυξάνει την ανεργία και καταστρέφει την κοινωνική συνοχή.


4. Τότε


Στη μάχη όρμησε κάθε Έλληνας, επώνυμος και ανώνυμος, με διαφορετική νοοτροπία και προέλευση, χωρίς ταξικά και οικονομικά ελατήρια.


Τώρα


Όλοι οι Έλληνες απαιτούνται και πρέπει να αγωνιστούν με κίνητρο την ηθική και κοινωνική ελευθερία, την επιβίωση της πατρίδος μας.


5. Τότε


Ο Ελληνικός λαός ενώθηκε και τροφοδότησε την οικουμένη με περήφανα ιδανικά και καταπληκτικά κατορθώματα.


Τώρα


Ο Ελληνικός λαός, πρέπει να ενωθεί, να ξεπεράσει την ανεπάρκεια, την ιδιοτέλεια του πολιτικού συστήματος, των προσώπων και των εκφραστών του. Να ξεπεράσει τα δόγματα, τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις, τις σειρήνες που επί πολλά χρόνια, του απέκρυβαν την αλήθεια και την πραγματικότητα και τον οδηγούσαν σιγά-σιγά στο όλεθρο.



Έτσι ξεχάσαμε, οι Έλληνες, τον αληθινό εαυτό μας, χάσαμε τη γνησιότητά μας στην τύρβη των πραγμάτων.


Απωλέσαμε την εσωτερική αρμονία και Συνοχή.


Δεν καλλιεργήσαμε τα χαρίσματά μας.


Δεν πολεμήσαμε τις αδυναμίες μας.


Έτσι, σήμερα, η σημασία του έπους του ’40 αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.


Πηγή της Νίκης ήταν η λαϊκή θέληση, η ομοψυχία, η ενότητα, η αγωνιστικότητα και ο άδολος πατριωτισμός.


Τα ίδια απαιτούνται και σήμερα.



ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου