Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μασσαλία 2012: Παγκόσμιο FORUM νερού «καιρός του ποιήσαι»


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Ε. Παπαφωτίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, παραβρέθηκε στο Παγκόσμιο Forum νερού 2012 στη Μασσαλία Γαλλίας.

Επίσης έλαβε μέρος στο συνέδριο λήξης του έργου «INSMED» MED 2007-2013 « Καινοτομία στις οικολογικές κατασκευές στη Μεσόγειο».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία στις 16 Μαρτίου 2012. Είχε δε, ενταχθεί ως παράλληλη δράση στο Διεθνές Forum για το νερό (6ο World Water Forum 2012) διάρκειας από 12-17 Μαρτίου 2012.

Στο Forum συμμετείχαν 20.000 σύνεδροι απ’όλο τον κόσμο.

Επικεφαλής του έργου “INSMED”, ήταν το Επιμελητήριο Μασσαλίας (Γαλλία) και εταίροι, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας (Ελλάδα), το πανεπιστήμιο Καταλονίας( Ισπανία) και το πανεπιστήμιο Algarve(Πορτογαλία).

Από το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις με στόχο την εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

Το πρόγραμμα βρίσκει εφαρμογή και στα λεγόμενα «πράσινα κτίρια».

Στόχος είναι να ενταχθούν τα κτίρια στο περιβάλλον τους, εξασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση τους και τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αφορούσε την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων στο ξενοδοχείο ΚΟΣΤΑ ΝΑΒΑΡΙΝΟ της Μεσσηνίας-COSTA NAVARINO RESORT, MESSINIA, GREECE.

Η εν λόγω περιοχή είναι ένας τουριστικός προορισμός με μοναδική ομορφιά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Έχει υιοθετήσει λύσεις για βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε. (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά), ανακύκλωση απορριμμάτων και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όσον αφορά το Forum νερού, η κύρια ιδέα που εξέπεμπε ήταν «όχι πλέον άλλα λόγια, αλλά έργα και δράσεις».

Οι λύσεις για το νερό είναι γνωστές από το 1992, είναι καιρός να τις εφαρμόσουμε.

Το Forum πλέον παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για να εξασφαλίσει το μέλλον, το οποίο θα βασίζεται σε μια «πράσινη» οικονομία που θα σέβεται την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά σε μια προσπάθεια να τις διατηρήσει και να τις αποκαταστήσει όταν απειλούνται.

Πρέπει η φύση να παραμείνει το βασικό υπόβαθρο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να πάψει να πιέζει το περιβάλλον και τις φυσικές πηγές.

Για οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξης πρέπει να τις λαμβάνει υπ’όψιν.

Η πράσινη οικονομία είναι προϋπόθεση για την αειφόρο ανάπτυξη.

Όσον αφορά το νερό, η διεθνής κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα του νερού.

Στο Forum ελέχθησαν τα προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις.

Παρουσιάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, την κατάσταση και τους κινδύνους πού διατρέχει το έδαφος και ανεφέρθησαν οι κίνδυνοι πλημμύρας.

Στην πατρίδα μας, το περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται με την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η ολοκληρωμένη διαχείριση έχει στόχο την αποτελεσματική προστασία της ποιότητας των υδάτινων αποδεκτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271 καθώς και την διασφάλιση πόσιμου νερού επαρκούς σε ποσότητα και ποιότητα σε επιλεγμένα αστικά κέντρα, σε τουριστικές περιοχές, σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα λειψυδρίας.

Μόνο έτσι θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, θα εξασφαλισθεί η δημόσια υγεία, θα διατηρηθεί η βιοποικιλότητα.

Σε συνδυασμό δε με άλλες δράσεις, παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικά έργα και Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ρύπανσης θα περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος και για την περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται η δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων (Π.Σ.Υ.). Θα γίνει συγκρότηση αυτού βάσει του άρθρου 6 του Ν.3199/2003.

Είναι ένα όργανο κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης για θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων.

Έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα προσχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων σε επίπεδο περιφέρειας και υδρολογικές λεκάνες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά από διαδικασία εντός του 2012. Αυτά θα αποτελέσουν υπόβαθρο για περαιτέρω μελέτες και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ


Σχετικά: https://docs.google.com/presentation/d/1O78ZsP5IhoQBWm0wFOU0AuD3nUWacc1Pcb02mdbhGOU/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου