Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕ (ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ)

PUBLIC HEARING

Renewable Energy Systems&Cooperatives

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

“όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία”

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης προσεκλήθη να συμμετάσχει στην δημόσια διαβούλευση, η οποία αφορούσε τα ενεργειακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη συμμετοχή συνεταιρισμών σ’αυτά, στις 8 Μαρτίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, αρμόδιος για την Ενέργεια εκπροσωπώντας τον κο. Περιφερειάρχη συμμετείχε στην ημερίδα-διαβούλευση η οποία ήταν φροντίδα του Ευρωβουλευτού των Οικολόγων κου Νίκου Χρυσόγελου.

Καλεσμένοι-ομιλητές ήσαν επιστήμονες, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, ελεύθεροι επαγγελματίες πού εργάζονται στον χώρο των ΑΠΕ, σε όλη την Ευρώπη.

Από την Ελλάδα ομοίως συμμετείχαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οικολόγοι και μέλη οργανώσεων και ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Λάμπρος Μπούκλης.

Παρουσιάσθηκαν όλες οι απόψεις για τις ΑΠΕ και ιδιαιτέρως η πολιτική για την προώθηση τους, στην Ευρώπη.

Τονίστηκε ότι η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα, ακόμα και τα αστικά απορρίμματα είναι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αξιοποίηση των οποίων επιβάλλεται για πολλούς λογούς. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, επιφέρουν θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη με οικολογική προοπτική και ανθρώπινο πρόσωπο.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται από την Ε.Ε., στην συμμετοχή των κοινωνιών, στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Ισχυρό παράδειγμα αποτελεί το παράδειγμα μιας μικρής κωμόπολης της Αυστρίας, το Güssing. Όπου οι κάτοικοι, με πρωτοβουλία του κράτους και τοπικά οικονομικά μέσα δημιούργησαν με συνεχείς χρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, σύνθετα καύσιμα, προϊόντα κτηνοτροφίας, μια πόλη, η οποία λειτουργεί από ΑΠΕ και εξάγει το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει ορίσει και είναι γνωστό πλέον με το όνομα «μοντέλο Güssing».

Έγιναν κατανοητές οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, για το χρονικό διάστημα σε πρώτη φάση μέχρι το 2020 και σε δεύτερη μέχρι το 2050 και η θεώρηση της Ευρώπης ως ενιαία αγορά για νέες ενεργειακές δομές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και προωθείται η συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών στο δικαίωμα της ενέργειας προσφέροντας σ’αυτούς κίνητρα ,θεσπίζοντας πολιτική ενίσχυσης.

Συγχρόνως θα υπάρξει μια αποκέντρωση σε μικρές μονάδες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε ενεργειακής πολιτικής.

Πρέπει όμως να στηρίζεται και στις αντίστοιχες υποδομές όπως ενεργειακούς διαδρόμους, δίκτυα μετάδοσης και μεταφοράς και άλλα.. Υποδομές και πρωτοβουλίες που χρειάζονται επενδύσεις και δυνατότητα δανειοδοτήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ιδιαίτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο και με θεώρηση όχι αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων και αντιλήψεων.

Συγχρόνως μελετώνται τα προγράμματα για μια έξυπνη ενέργεια στην Ευρώπη και αναμένονται τα συμπεράσματα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.

Για να βγουν οι περιοχές μας από την κρίση, πρέπει οι πολίτες, οι φορείς, οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να κρατηθούν τα υπάρχοντα χρηματικά κεφάλαια στον τόπο τους και με τις ΑΠΕ να υπάρξει και κοινωνική συνοχή και αναζωογόνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για την πατρίδα μας, πρέπει ο πολίτης μέσω συνεταιρισμών ,φορέων ή και ιδιωτικά να συμμετάσχει στην αξιοποίηση των ΑΠΕ ώστε και ο ίδιος να προσπορίζεται του οικονομικού οφέλους, πέρα των άλλων κοινών ωφελιμοτήτων πού έχουν οι πηγές αυτές.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου