Τρίτη 9 Μαρτίου 2010




«Γυάλινος Κόσμος»
του Τένεσι Ουίλιαμς


Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάζεται στο θέατρο Περιγιαλίου Ν. Κορινθίας, το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος».
Την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 ήταν η επίσημη πρεμιέρα του έργου.
Η παράσταση δίδεται σε συνεργασία με το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Α. Κορινθίας και το Δήμο Άσσου-Λεχαίου’
Ο συγγραφέας του έργου,Tένεσι Γουίλιαμς, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα και ο «Γυάλινος Κόσμος» από τα έργα τα οποία έχουν παρουσιασθεί πολλές φορές.
Η εποχή του έργου, δεκαετία του 1940, χαρακτηρίζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρατηρούνται έντονες κοινωνικές ανακατατάξεις, περιθωριοποιούνται μεγάλες κοινωνικές ομάδες, αυξάνεται η εγκληματικότητα, οι μειονότητες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και έχουμε καθήλωση και στάση του πολιτισμού. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται καί στίς μέρες μας.
Έτσι οι ήρωες των έργων του Ουίλιαμς αναπολούν το παρελθόν και θέλοντας να αποφύγουν την σκληρή πραγματικότητα καταλήγουν στο ποτό και στη φαντασίωση.
Το ίδιο παρατηρείται και στο έργο «Γυάλινος Κόσμος», το οποίο είναι μια αυθεντική ιστορία όπου αυτή ξεδιπλώνεται και μετουσιώνεται μέσα από τη λυρική αναπόληση του γιού (Τομ), ο οποίος είναι συγχρόνως και αφηγητής του έργου.
Η ιστορία της οικογένειας Γουίνγκφιλντ πλήττεται από καθημερινές συγκρούσεις και ένταση και από τον συνεχή αγώνα να κρατηθεί αυτή ενωμένη. Και τούτο παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις διαφορετικές προσωπικότητες των τεσσάρων μελών.
Και σε αυτό το έργο, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, ο συγγραφέας τοποθετεί στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής και της οικογένειάς του. Αυτό το περιβάλλον του έργου και οι έντονες προσωπικότητες των ηρώων του μεταφέρθηκαν με πολύ άρτιο τρόπο από τη Νέα Σκηνή του Θεάτρου Περιγιαλίου σε μια επιτυχημένη διανομή ρόλων και αποδόθηκαν μοναδικά από τους ηθοποιούς:
Κώστα Μπίσδα στο διπλό ρόλο Τομ και αφηγητού,
Ελένη Γλυκοφρύδη στο ρόλο της
Μητέρας,
Γωγώ Ξενάκη στο ρόλο της Λώρας,

Φάνη Χαραμή στο ρόλο του Τζιμ (επισκέπτης),
σε σκηνοθεσία Βάνας Χαραμή.
Η άρτια παράσταση εξασφαλίσθηκε από πληθώρα συντελεστών οι οποίοι μας μετέφεραν εύστοχα στην εποχή του έργου.
Το Θέατρο Περιγιαλίου για 13 χρόνια συνεχίζει την παράδοση καλών και επιμελημένων παραστάσεων με ένα πλούσιο ρεπερτόριο ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Η τωρινή παράσταση εντάσσεται σε αυτό το κλίμα, σε αυτή την παράδοση.
Εύχομαι το Θέατρο Περιγιαλίου να πετυχαίνει πάντοτε να μετουσιώνει τον λόγο και την πλοκή των έργων σε συμμετοχή καί μέθεξη των θεατών, όπως τόσα χρόνια, μέ μεγάλη επιτυχία, κάνει.




Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν. Α. Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου