Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010








Έκθεση Ζωγραφικής

Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 παρουσιάσθηκε από το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Α. Κορινθίας ομαδική έκθεση τριών μεγάλων ζωγράφων,
του Βαγγέλη Τζερμιά
του Ηλία Παπανικολάου
του Παναγιώτη Τούντα
Η έκθεση πραγματοποιείται στο φιλόξενο κτίριο του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν. Α. Κορινθίας στην Κόρινθο, επί των οδών Αποστόλου παύλου και Αδειμάντου (γωνία).
Στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε η Τέχνη καθίσταται περισσότερο αναγκαία και περισσότερο προσωπική.
Οι πίνακες των τριών δημιουργών προκαλούν μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα και γίνονται αφορμή για προσωπική ενατένηση, εσωτερικό προβληματισμό, καταφυγή και δημιουργία συναισθημάτων.
Στόχος της έκθεσης είναι η ελληνικότητα της Τέχνης.
Ο Βαγγέλης Τζερμιάς
με τις θαλασσογραφίες του ανακαλεί στη μνήμη μας το πολύχρονο ταξίδι του Οδυσσέα. Εξάλλου το καράβι αποτελεί ελληνικό σύμβολο, είναι η ταυτότητά μας σαν λαός.
Μέσα από την ήρεμη ή αγριεμένη θάλασσα, μοναδικά μπλε χρωματισμένη, τα πλοία του, χωρίς την απαραίτητη ανθρώπινη παρουσία, πολλές φορές με συγκρουόμενα κατάρτια, μας μεταφέρουν στο ήσυχο τοπίο του δεύτερου δημιουργού του Ηλία Παπανικολάου.
Ο δημιουργός αυτός παρουσιάζει το ελληνικό φυσικό τοπίο με διάθεση μακροσκοπικής ενατένησης.
Ο θεατής στέκεται από ψηλά και παρακολουθεί τον κόσμο εκ του μακρόθεν.
Όλα μοιάζουν ακίνητα και σταματημένα. Έτσι ο θεατής αποτραβιέται από την καθημερινότητα και απομακρύνεται από τις παράλογες ανθρώπινες συμπεριφορές. Συγχρόνως επιτυγχάνεται η μετάπλαση της ελληνικής φύσης μέσα από το φως του ελληνικού τοπίου, το μπλε της θάλασσας, την γαλήνη των κάμπων, τις ακτές και τους παραθαλάσσιους οικισμούς, τις κορφές από τα κυπαρίσσια, τα δένδρα, συκιές, ελιές και γενικά όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της ελληνικότητας.
Στο τέλος του ταξιδιού έρχεται η Ιθάκη, στους πίνακες του Παναγιώτη Τούντα.
Στην αχλή κάποιου πρωινού, μετά από πολλών χρόνων περιπέτεια και ταξίδι, ξεχωρίζουν οι μουντές εικόνες του ελληνικού παραδοσιακού οικισμού, με το λιμάνι, τα δίπατα και τρίπατα σπίτια, με τους δρομίσκους και τη θάλασσα. Τα χρώματά του, τα σχήματα του τοπίου επαναπροσδιορίζουν τη σχέση αφηρημένου και παραστατικού με προβολή της ποιότητας του ελληνικού χρώματος.
Ο συνδυασμός των τριών καλλιτεχνών μέσα από τους πίνακές τους είναι πολύ επιτυχημένος. Προβάλλεται κατά τρόπο ουσιαστικό η ελληνικότητα της τέχνης.
Ένα μοναδικό και πλήρες ταξίδι με ταξιδιώτες εμάς τους ίδιους, έφθασε στο τέλος του. Εμείς, ταξιδιώτες-θεατές, γίναμε πλουσιότεροι σε συναισθήματα, σε εικόνες, σε γνώση, σε ομορφιά
Καλούμε τους Κορίνθιους και τις Κορίνθιες να επισκεφθούν την έκθεση αυτή.
Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 18 Μαρτίου 2010
Ώρες επίσκεψης 6-9 μ.μ.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
της Ν.Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου