Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ


Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011,στο Δημαρχείο Κορίνθου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα τον Κορινθιακό Κόλπο και την προστασία του στο Δημαρχείο Κορίνθου.

Η σύσκεψη αυτή, ήταν συνέχεια της προηγούμενης που έλαβε χώρα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα υπό την επίτροπο Αλιείας κα Δαμανάκη. Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο έλαβαν μέρος ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι Περιφερειαρχών, ο Δήμαρχος Κορίνθου και Πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ κος Πνευματικός, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, επιστήμονες από διάφορα Ινστιτούτα και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου "Αλκυών".

Η συζήτηση υπήρξε εκτενής και ουσιαστική. Εξετάσθηκε, στο υπάρχον χρονικό πλαίσιο, ο Κορινθιακός Κόλπος από κάθε πτυχή και τομέα. Αναφέρθησαν οι αποσπασματικές μελέτες που υπάρχουν για αντικείμενα και τμήματα του κόλπου.

Τονίστηκε η σημασία και ο χαρακτήρας αυτού ως ένας κλειστός και οικολογικά υπερευαίσθητος κόλπος. Κόλπος ο οποίος πολιορκείται από τον άνθρωπο και δέχεται τις αλόγιστες και ασύμβατες δράσεις του. Επηρεάζεται καθοριστικά από αυτόν και τον επηρεάζει στους σχεδιασμούς του. Οι δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιώσιμη Διαχείριση των υδάτινων πόρων και για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων αποτελούν θέματα και υποχρεώσεις για την Ελλάδα. Απαιτούν αποφάσεις για τη θαλάσσια αλιεία, θαλάσσια πάρκα, Βιομηχανία, Τουρισμό και επιβάλλουν δεσμεύσεις για τους χρήστες. Λειτουργεί ο κόλπος ως ευαίσθητος δείκτης που δέχεται τις κλιματικές αλλαγές. Παραμένει λοιπόν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα ένας άγνωστος κόλπος και μοναδικός. Διαθέτει δε πολλές μοναδικότητες σε πολλούς τομείς. Συνεχώς ζει και εξελίσσεται. Αποτελεί δε μία μικρογραφία της Μεσογείου.

Έτσι λοιπόν, με απόλυτη γνώση, επιβάλλεται να γίνει η προσέγγιση του. Απαιτείται συγκέντρωση όλων των δεδομένων, των μελετών που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και αξιοποίηση των γνώσεων πού έχουν αποκτηθεί.

Απαιτείται λοιπόν μία ολοκληρωμένη Διαχείριση του κόλπου, μέσω μιας αντίστοιχης μελέτης. Μέχρις ότου γίνει αυτό, απαιτούνται παρεμβάσεις από τη μια μεριά για την αναστροφή των δυσμενών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Απεναντίας είναι δύσκολα και σύνθετα. Αποσπασματική παρέμβαση και δράση σε έναν τομέα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα στον άλλο.

Χρειάζονται προσεκτικές ενέργειες που θα προκύπτουν από μια στρατηγική ήπιας προσέγγισης και ακόμα συνεννόηση με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η συνεργασία όλων των φορέων, θεσμών, επαγγελματικών τάξεων, πολιτών είναι τελείως απαραίτητες. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι πολίτες, να προκύψει κοινός τόπος. Ακόμα η ισχυρή δύναμη των περιφερειών με τις αρμοδιότητες και δυνατότητες που έχει πρέπει να δραστηριοποιηθεί στο έπακρο σε μία λογική Βήμα –Βήμα(step by step).

Απαιτείται λοιπόν, ένας οδικός χάρτης ενεργειών, ένα μεγάλο πρόγραμμα με τη σκέψη πάντοτε στην ολιστική Μελέτη και Διαχείριση του Κόλπου.

Η σύσκεψη κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Να γίνει συνάντηση των Περιφερειαρχών των οποίων οι περιφέρειες βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο.

2. Να θεσπιστούν πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος

3. Να διατυπωθούν πολιτικές παρέμβασης

4. Είναι ανάγκη για άμεσες ενέργειες.

5. Η πολιτεία, το κράτος να λογοδοτεί απέναντι στα γεγονότα πού συμβαίνουν

6. Να αποφεύγεται η πολιτική των οριζοντίων απαγορεύσεων

7. Να υπάρχουν και να εφαρμόζονται οι κανόνες.

Όλα αυτά έχουν στόχο την αειφορία και την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου και του γενικότερου περιβάλλοντος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σύντομα στη διαρκή επιτροπή περιβάλλοντος στη βουλή των Ελλήνων. Εκεί θα αναφερθεί και θα γίνει σαφές τι ακριβώς θέλουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου