Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΩΡΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΚΑΒΑΛΑ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της Επιτροπής Χωρών Βαλκανικής και Ευξείνου Πόντου του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).

Η διάσκεψη έλαβε χώρα στη Καβάλα στις 2 έως 3 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι συνέχεια της Συνέλευσης που έγινε στη Βάρνα Βουλγαρίας τον Ιούλιο 2011. Εκεί εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κος Παύλος Δαμιανίδης και ορίσθηκε η Καβάλα έδρα της επιτροπής.

Οι υπηρεσίες της στεγάζονται πλέον σε γραφεία τα οποία παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας με εισήγηση του Δημάρχου κου Σιμιτσή, στο νεοκλασικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην Λαογραφικού Μουσείου στο κέντρο της πόλεως. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Τα θέματα της Διάσκεψης ήταν ποικίλα και ενδιαφέροντα. Αφορούσαν στην ανάπτυξη μιας νέας πολιτικής Συνοχής και στον σχεδιασμό των κανόνων αυτής. Ειδική αναφορά έγινε στην Περιφερειακή Συνοχή και στις συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν. Ομοίως η πολιτική της Συνοχής και η αειφόρος περιφερειακή ανάπτυξη σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο.

Τα συμπεράσματα της Διάσκεψης είναι σημαντικά και είναι τα εξής:

  1. Η κρίση είναι Ευρωπαϊκή, Δομική και Συστημική. Πρέπει να επικρατήσει ενιαία Πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ξεπεράσει το πρόβλημα των αριθμών. Η Ευρώπη να γίνει ένωση λαών, με κύριο στόχο την πολιτική ένωση και όχι τις εθνικές πολιτικές.
  2. Οι Αιρετοί Περιφερειάρχες να πάρουν την ανάπτυξη των περιφερειών στα χέρια τους. Είναι έτοιμοι μέσω των δυνάμεων που εκφράζουν να αγωνισθούν για να λυθεί η κρίση. Η CPMR βοηθάει τις περιφέρεις της Ελλάδος και μέσω της εδαφικής Συνοχής.
  3. Η νέα προγραμματική περίοδος να γίνει με στατιστικά στοιχεία μέχρι και το 2010 και όχι με στοιχεία των προηγούμενων ετών. Να λάβει δηλαδή υπ’όψιν και την κρίση αλλιώς μελετάμε και εφαρμόζουμε κάτι με λάθος στοιχεία.
  4. Το σχέδιο σταθερότητας επιβάλλεται να έχει ισχυρές αναπτυξιακές δράσεις.
  5. Οι περιφέρειες δεν πρέπει να πληρώσουν τις πιθανές αστοχίες της κεντρικής εξουσίας, αν δηλαδή αυτή δεν πιάσει, ως όφειλε, τους δείκτες και στόχους. Μετά το τέλος της Διάσκεψης έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων, παρευρέθησαν οι υπουργοί κοι Ξινίδης, Τιμωσίδης, Πεταλωτής εκπρόσωποι περιφερειαρχών, πολλά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Παράκτιων περιφερειών και μεγάλη αντιπροσωπία της Τουρκίας.

Η Περιφέρεια Πελ/σου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας συμμετέχει σε πολλά όργανα, διεθνή και περιφερειακά για να εξασφαλίσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν του ΕΣΠΑ. Ορίζει νέο Στρατηγικό σχεδιασμό με όραμα και καινοτομία. Σχεδιασμό που λαμβάνει υπ’όψιν μεν το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αλλά συγχρόνως προσφέρει δυνατότητες μόχλευσης της οικονομίας , αυτοχρηματοδότησης και υψηλού επιπέδου υποδομές.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου