Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010




Γιορτή της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου 17/01/2010


Καλές και πολλές είναι πάντοτε οι εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου. Φροντισμένες με ιδιαίτερη επιμέλεια, αποτελούν πρότυπο για τις υπόλοιπες και δημιουργούν πάντοτε συνθήκες άμιλλας.
Υπάρχει όμως ένα στοιχείο το οποίο κυριαρχεί και τις κάνει ξεχωριστές. Προσφέρουν μνήμες, θύμησες και αναφορές.
Μνήμες, θύμησες διότι μας θυμίζουν τις χαμένες αλλά όχι Λησμονημένες Πατρίδες. Τις πατρίδες που επί χιλιάδες χρόνια είχαμε και τώρα δεν έχουμε. Τις πατρίδες στις οποίες αναπτύχθηκε μοναδικός πολιτισμός και εξέπεμπαν φως.
Αναφορές, διότι οι εκδηλώσεις αναφέρονται σε Ιδέες, Δημιουργίες και Εκφράσεις Πολιτισμού και Τέχνης.
Έτσι η φετινή γιορτή της Μικρασιατικής Στέγης αναφέρεται στην ανάπτυξη της Τέχνης του κοσμήματος στην Μ. Ασία και στη Θράκη. Δημιούργημα της αναφοράς αυτής είναι και το καλαίσθητο και εντυπωσιακό Ημερολόγιο του 2010, αφιερωμένο στο κόσμημα. Είναι συνέχεια όλων των προηγουμένων ημερολογίων με αντίστοιχα θέματα.
Στο κόσμημα αποτυπώνεται ο χαρακτήρας και το πνεύμα όλων των Ελλήνων, από τις εσχατιές του Εύξεινου Πόντου μέχρι τις Ηράκλειες Στήλες.
Στολίζει τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια, ανεξάρτητα από το φύλλο και την ηλικία τους. Φημισμένα είναι τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα της Πολιόχνης της Λήμνου και των θησαυρών της Τροίας. Η καλλιτεχνική παραγωγή μέσω της αργυροχρυσοχοΐας μεταφέρεται από τα πρωτοελλαδικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, με θαυμαστά δημιουργήματα.
Στη βυζαντινή περίοδο η Κωνσταντινούπολη και πολλές πόλεις της Μ. Ασίας και της Θράκης με τα φημισμένα εργαστήρια και τους καλούς μαστόρους, τροφοδοτούν τον γνωστό κόσμο με αριστουργήματα.
Το ίδιο γίνεται και μετά την κατάληψη της Πόλεως από τους Τούρκους. Η συντεχνία των χρυσικών “κοϊμιτζίδων” ή “κιμιτζίδων” είναι γνωστή για τον πλούτο και την ευρηματικότητά τους.
Στο φετινό ημερολόγιο της Μικρασιατικής Στέγης παρουσιάζονται ελάχιστα μεν, αλλά μοναδικά δείγματα από κοσμήματα των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Κοσμήματα τα οποία πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα που προκαλούν, εκφράζουν την ψυχή και τα συναισθήματα του κατόχου και του μαΐστορα. Αποτελούν πρότυπα τέχνης. Αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά της εποχής κατασκευής τους και το “θάμβος” της τέχνης τους.
Την φετινή γιορτή την λάμπρυνε ακόμη η παρουσία της κυρίας Χόρτων. Η κ. Νάνσυ Χόρτων είναι κόρη του Γεωργίου Χόρτων, γενικού προξένου της Αμερικής στην Ελλάδα το 1907. Ο κ. Χόρτων ήταν διάπυρος φίλος της νεότερης Ελλάδος εις τα εδάφη της οποίας απέκτησε τον άκρατο φιλελληνισμό, τον οποίον με μεγάλη καλλιέπεια και ποιητική έξαρση παρουσίασε στα συγγράμματά του. Έγινε κήρυκας της Εθνικής ιδέας, γνήσιος Έλληνας εθναπόστολος. Αυτός έκανε γνωστό το ελληνικό κράτος, τους Έλληνες και τους αγώνες τους κατά των Τούρκων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις πολλές διαλέξεις που έδινε σε όλη την Αμερική ανέφερε πάντοτε ότι οι Έλληνες της εποχής του ήταν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και μαχόντουσαν για την απελευθέρωση της μικρής, αλλά γενναίας πατρίδας τους από τους Τούρκους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο της Μικρασιατικής Στέγης, στην πανάξια πρόεδρό της, κ. Ευστρατιάδου - Δημητροπούλου και στα μέλη. Όλοι μαζί εργάζονται αόκνως, μας κοινωνούν και μεταλαμπαδεύουν τον Ελληνικό πολιτισμό της Ανατολής στην Κορινθία.
Πολιτισμό, ο οποίος βρήκε εύφορο και γόνιμο έδαφος στην Κορινθία και απέδωσε γλυκείς καρπούς. Το συνταίριασμα αυτό, μέσω του Ημερολογίου, διατηρεί και προβάλει την ιστορική μνήμη του πολιτισμού της Μ. Ασίας και της Θράκης.



Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πρόεδρος του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου
Της Ν.Α. κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου