Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Εκδρομή – επίσκεψη στε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Κορίνθου

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή της Κορίνθου.
Την πρόταση και την μέριμνα της επιτοπίου οργανώσεως είχε ο φίλος του Ελληνικού Πολυτεχνικού Συλλόγου κ. Σπύρος Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Κορινθίων, τον οποίον και θερμώς ευχαριστούμε. Την όλη δε ξενάγηση στις αρχαιότητες μας έκανε ευγενώς προσφερθείς ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Απόστολος Παπαφωτίου, τ. Αντινομάρχης Κορίνθου, οι εκτεταμένες αρχαιολογικές γνώσεις του οποίου με εξέπληξαν.
Η ξενάγηση άρχισε από την επίσκεψη του αρχαίου Διόλκου, όχι της μικρής απολήξεώς του στη θάλασσα που είχαμε επισκεφθεί προ ετών, αλλά ενός εκτεταμένου τμήματος που έχει αποκαλυφθεί και καθαρισθεί και ευρίσκεται μέσα στον χώρο της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου.
Την είσοδο μας εξασφάλισε ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας Πολιτικός Μηχανικός κ. Εμμ. Βουζαράς, όπου βοήθησε η παλαιά ιδιότητά του ως επί 20ετίαν διδάξαντος Γεφυροποιία κ.λ.π. στην Στρατ. Σχολή Ευελπίδων.
Εκεί μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος (και Πολιτικός Μηχανικός) κ. Ανδρέας Αγγελόπουλος και μας οδήγησε στον χώρο του Διόλκου, όπου μας παρέλαβε ο κ. Παπαφωτίου. Σημειωτέον, ότι ο κ. Παπαφωτίου έχει εκδώσει ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος πολυσέλιδο πολυτελές και εικονογραφημένο βιβλίο ειδικά για τον Δίολκο, την πιθανή διαδρομή του από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό Κόλπο δια μέσου του Ισθμού, τους πιθανούς τρόπους τροχηλάτου μεταφοράς των αρχαίων πλοίων από κόλπου εις κόλπον δια μέσου του Διόλκου (δεν υπήρχε φυσικά τότε η διώρυγα) και άλλα πολλά γενικότερα στοιχεία, με πολλές εικόνες και σχέδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου