Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Εκδήλωση με το μουσικό σύνολο "Λύραυλος" στην Αρχαία Κόρινθο


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009 στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου συναυλία Αρχαιοελληνικής Μουσικής από το σύνολο “Λύραυλος”.
Η εκδήλωση αυτή έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις με την ονομασία «Πολιτιστικό καλοκαίρι 2009» του Λυσίππειου Πνευματικού Κέντρου της Ν. Α. Κορινθίας.
Στόχος των εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους είναι να έλθουν οι πολίτες μέσα στο φυσικό τους χώρο και να νιώσουν την ιερότητα των χώρων μαζί με αντίστοιχα-σχετικά δρώμενα.
Είναι ο Λύραυλος, κέντρο ελληνικής Μουσικής κληρονομιάς, το οποίο ασχολείται με την έρευνα, την προβολή και ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Συγχρόνως συνθέτουν, συμπληρώνουν μουσικά σπάργανα και δημιουργούν ήχους και ακούσματα από την Αρχαία Ελλάδα. Τα μέλη του είναι οι Ελένη Δάμου, Μιχάλης Στέφος, Χριστίνα Σιάκη, Όλγα Στέφου, Παναγιώτης Στέφος.
Στο σεπτό χώρο έμπροσθεν του ναού της Οκταβίας, ακούσθηκαν λαλιές, ακούσματα και ήχοι από πολύ παλιά, από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Ακόμα ακούσθηκαν παραδοσιακά κομμάτια τα οποία διασώζουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαία ελληνική μουσική. Η ενορχηστρωτική επιμέλεια και η κατασκευή των οργάνων έχει γίνει από τον Παναγιώτη Στέφο. Παρουσιάσθηκε η συνέχεια και η διαχρονικότητα της Ελληνικής Μουσικής από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εξοπλίζουμε το πνεύμα και την ψυχή μας με τις αρχαίες ελληνικές μουσικές, οι οποίες με την απαράμιλλη ομορφιά τους διαπλάθουν τον αυριανό πολίτη του κόσμου, τον Οικουμενικό Έλληνα.
Συγχρόνως γίνεται αντιληπτό ότι η μουσική αυτή είναι τόσο παλιά και τόσο καινούργια όσο και οι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν κοινές πολιτιστικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου