Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Εκδήλωση προς τιμήν του Θεοδoσίου Τάσιου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 80 χρόνια του καθηγητή Θ.Π.Τάσιου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(Τ.Ε.Ε.)και έλαβε χώρα στις 12 Ιουνίου 2009 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών(Βασ. Κωνσταντίνου 48), στην Αθήνα.Για το έργο του καθηγητή μίλησαν οι κάτωθι:
1. Ι. Αλαβάνος, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε.
2. Κ. Μουτζούρης, Πρύτανης Ε.Μ.Π.
3. Ε. Βιντζηλαίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
4. Π. Βέττας, Πολιτικός Μηχανικός
5. Γ. Μπαμπινιώτης, τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών
6. Κ. Βουδούρης, Ακαδημαϊκός
7. Κ. Παλυβού, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
8. G. Macchi, Καθηγητής Πολυτεχνείου Μιλάνου.
Συγχρόνως έγινε η προβολή της ταινίας, με ηλεκτρονικά μέσα,"Η Δίολκος για 1500 χρόνια".Είναι μία δημιουργία των Θ. Τάσιου,Γ. Πολύζου,Ν Μήκα, με επιστημονικό σύμβουλο τον πολιτικό μηχανικό Απόστολο Ευαγ. Παπαφωτίου

Η ταινία είναι μια παραγωγή του Τ.Ε.Ε. Αφορά το ταξίδι ενός φορτηγού πλοίου της εποχής 6ου π.Χ. αιώνα.Αυτό μεταφέρει μεικτό φορτίο από χελώνες ορείχαλκου και αμφορείς με λάδι. Πλέει από την Ισπανία και φτάνει στο λιμένα Λεχαίου της Αρχαίας Κορίνθου. Εκφορτώνει μέρος του φορτίου του. Οι ναυτικοί διανυκτερεύουν στην Κόρινθο. Το βράδυ διασκεδάζουν στα πολλά κέντρα της πόλεως. Το πρωί αποπλέουν για το λιμενικό σταθμό Ποσειδωνίας, στην αρχή του Διόλκου. Εκεί αφού ξεφορτωθεί το φορτίο του πλοίου ανελκύεται και τοποθετείται στον ολκό.

Το πλοίο και το φορτίο σε αυτή την ολκό μεταφέρονται διά του Διόλκου στο άλλο ακρο του, τον Σαρωνικό, στον μικρό λιμένα Σχοινούντα.

Εκεί γίνονται οι αντίστροφες κινήσεις. Εκφορτώνεται το πλοίο από τον ολκό και καθελκύεται στην θάλασσα. Το ίδιο και το φορτίο το οποίο τοποθετείται στο πλοίο.

Στην συνέχεια πλέει στο λιμάνι των Κεγχρεών όπου ξεφορτώνεται όλο το πλοίο. Από εκεί το πλοίο πλέει άδειο για το Σούνιο της Αττικής.
Σε κάθε επί μέρους εργασία της πορείας του πλοίου αναφέρονται και αντίστοιχες τεχνικές και τεχνολογία.
Η ταινία παραγωγής του Τ.Ε.Ε. θα παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδος και προγραμματίζεται αντίστοιχη προβολή για την Κόρινθο.

Με τον καθηγητή κ. Θεοδόσιο Τάσιο


Με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ε.,κ. Ι. Αλαβάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου